Foto's Scheepvaart Museum en proeverij Weduwe Joustra in Sneek

Maandag 11 april 2011

Pas bekomen van onze heerlijke feestavond bij Paul Kruger anderhalve week daarvoor, hadden we op maandag de 11de alweer een nieuwe activiteit in Sneek. Aangezien nog veel Famkes een baan buitenshuis hebben en de Landelijke Conventie ook door velen bezocht wordt, waren we met een klein groepje, maar dat mocht de pret niet drukken. Tine, Jennifer, Irene, Geesje, Afke, Boukje, Elske, Jolanda en Queen Afrodyn vormden het selecte gezelschap. We zijn gestart met koffie en oranjekoek in het museum, waarbij we heerlijk met elkaar hebben zitten klessebessen. Vervolgens zijn we rondgeleid en hebben ons vergaapt aan al hetgeen wat tentoongesteld is, vooral aan het fraaie zilver. We waren het roerend met elkaar eens dat we er niet aan moeten denken om dat te poetsen :-). De scheepsmodellen hebben we uiteraard uitgebreid bekeken met speciale bewondering voor het unieke Chinese model. Het was allemaal zo interessant, dat we in tijdnood kwamen en ons moesten haasten naar het volgende programmaonderdeel, namelijk de Weduwe Joustra. Ook daar zijn we zeer gastvrij ontvangen door een enthousiast vertellende jonge gids. In eerste instantie hebben we ons begeven naar de zolder alwaar de geschiedenis van de familie uit de doeken is gedaan. Vervolgens zijn we rondgeleid door de fabriek en hebben ons verwonderd dat in hartje Sneek daarwerkelijk de beerenburgh wordt geproduceerd. De Weduwe Joustra is tegenwoordig nog de enige beerenburgh die op de authentieke wijze met de oorspronkelijke kruiden gemaakt wordt. Tot slot kwam natuurlijk het verwachte hoogtepunt: de proeverij van het edele vocht in vijf varianten. De feestvreugde werd nog groter, toen we in de binnentuin konden zitten onder een stralende zon. Maaarrre ...... tijdens de proeverij bleek weer eens dat Red Hatters echte dames zijn en een geheel andere smaak hebben dan mannen. We hebben hier en daar een beetje genipt, maar we houden het in het vervolg toch maar bij een glaasje wijn :-) !

De ontvangst in het museum met koffie en oranjekoekDe stemming zat er direct goed inDe spiegel met schitterende omlijsting in de zilverkamerWe gruwen bij de gedachte al dat zilver te moeten poetsen :-)
Uitleg bij de fraaie historische maquette van SneekDe Famkes onderweg naar de scheepvaart vertrekkenZeilschepen in alle mogelijke typesOnze gids vertelt boeiend over het Chinese scheepje
Op de zolder bij de Weduwe JoustraV.l.n.r. onze gids, Jennifer, Geesje, Irene en JolandaDe uitleg in de fabriek vonden we allemaal zeer interessantAfke, Tine, Jolanda en Elske in de binnentuin van de Weduwe
Boukje werkt na het proeven direct haar lippen keurig bijTot besluit een kiekje van het blad met de niet-lege glaasjes  

Meer albums