Foto's Kazematten Museum Kornwerderzand

Woensdag 17 mei 2023

Op woensdag 17 mei verzamelden zes Rode Hoedjes zich bij het Kazematten Museum in Kornwerderzand aan de Afsluitdijk.
We werden hartelijk verwelkomd door de goedlachse Jack Robijn, onze ervaren gids voor deze excursie.
Na heerlijke koffie met oranjekoek kregen we een indrukwekkende film te zien waarbij authentieke beelden werden afgewisseld met recentere vertellingen van veteranen die er destijds bij waren. Filmopnames van oude mannen die geëmotioneerd hun herinneringen deelden. Mannen die trots waren op hun rol in onze vaderlandse geschiedenis.
Kazematten zijn onverwoestbare bunkers van 3 meter dik. De Afsluitdijk en de Spuisluizen (ook 3 meter dik!) beschermen was de eervolle taak voor dit bataljon. De soldaten die in Kornwerderzand gelegerd waren hadden het qua eten en drinken vaak beter dan thuis. De armoede in oorlogstijd was immers schrijnend.
Onze vrolijke paars-rode verschijning was in contrast met de heftigheid die hier in de oorlog had plaats gevonden. We trokken van kazemat naar kazemat. Er liggen 17 stuks, we bezochten 5.
We zagen (piepjonge!) gezichten op foto’s en zagen het dagelijkse tafereel van de mannen die hier hun leven op het spel hadden gezet voor onze vrijheid. We zagen hoe men sliep, hoe men at, hoe men vocht. Jack Robijn vertelde levendig. We hingen aan zijn lippen. In totaal waren er destijds 225 soldaten onder aanvoering van de zeer sympathieke kapitein Boers. Na de capitulatie ging kapitein Boers in het verzet. Hij werd in 1942 alsnog door de Duitsers opgepakt en niet veel later gefusilleerd. Kapitein Boers’ afscheidsbrief aan zijn zonen werd op ruim 1 meter grootte afgebeeld. Hij bleek een bevlogen en standvastig man die niet bang was te sterven, wetend dat hij altijd de juiste koers had gevaren in het leven. Hij schreef zijn zonen hetzelfde te doen. En ook om goed voor hun moeder te zorgen…Al lezend stond de tijd even stil voor deze Rode Hoedjes. We waren getuige van Fryske geschiedenis en van de ongeëvenaarde dapperheid die hier had plaats gevonden in de oorlogsjaren.
Het Kazematten Museum is een absolute aanrader voor wie er nog nooit is geweest. Het is het aangrijpende verhaal van hoe 225 Nederlandse militairen 17.000 bewapende Duitse soldaten enige tijd wisten tegen te houden.
Aan de manschappen van de kazematten te Kornwerderzand: we nemen onze hoedjes voor u af. Diep respect!
Aan onze eigen Afsluitdijk zit een verhaal. Aan onze vrijheid ook. Opdat wij niet vergeten.
Lady Astoria Louise de Albion

Op weg van het parkeerterrein naar het museum, een uitdagingDe start in het bezoekerscentrum met koffie en gebakDe eerste kazemat in zichtLady van Werfstein,Lady Astoria,Gravin Gwendolyn voor mooie pose
De Famkes in volle aandacht voor verhalen van gids Jack RobijnEen hilarisch moment met Lady Astoria Louise de Albion......en Queen Afrodyn liet die grap ook niet graag voorbij gaan..Een kazemat van binnen bekijken is soms kruip door sluip door
De keuken van onze Nederlandse soldatenmet vervolgens een kijkje in de provisiekamerook in die tijd was het beroemde Sunlight zeep er alDe uitleg bij het monument...
Prachtige vergezichtenwaarbij we een verdekt opgestelde uitkijkpost tegenkwamen...en hupsakee gingen we weer naar binnen in een kazematDe afscheidsbrief van kapitein Boers aan zijn zonen
Uniform van Bauke de Jong, heeft artikel over in LC gestaanMonique bij het kanonDe plaquette met namen van de gesneuveldenGedenkplaat met uitleg. Het was een heel indrukwekkende middag!

Meer albums