Foto's Prachtig bezoek Poptaslot en genieten in het Grauwe Paard

Vrijdag 20 mei 2022

Wat hebben wij een prachtig uitje gehad op 21 mei. Een bezichtiging van het Poptaslot  en nazit in het Grauwe Paard in Marsum.  Aanwezig waren: Queen Afrodyn, Vicequeen Grace of Red Hats, Lady of Glencoe, Lonny, Droomprinses Antamea, Marja, Freule van ‘t Woud, Margje, Donna Marlene del Sol en Monique.

Het begon helemaal passend bij de desorganisatie die de Red Hat Society is: afgesproken was om 14.00 uur met de beheerder, Gunnar Boon, hij kwam om 14.20 uur opdagen. In de tussentijd werd er een heel gesprek gevoerd met Bliksem Piebe….Ja, je had erbij moeten zijn. Na die bijzondere start liep het vlekkeloos. De heer Boon heeft uitermate boeiend verteld over bewoners/ eigenaren van het Poptaslot, alsmede over meubilair en inrichting. Het werd gebouwd als stins begin 16e eeuw door de adellijke Heringa’s, daarna ging het naar de van Eysinga’s en die hebben het uiteindelijk in 1687 verkocht aan de heer Henricus Popta voor 15.000 gulden. Deze Popta was ongetrouwd en had ook geen kinderen. Bij zijn dood had hij vastgelegd dat het landgoed, waarop ook bewoning, toen gratis, voor 28 ongetrouwde vrouwen, beheerd moest worden door 4 mannelijke voogden. Het slot mocht niet meer bewoond worden. En dat is door de eeuwen heen altijd zo gebleven. Eén van de huidige voogden is Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden. Alleen de voogden en familie daarvan hebben gebruik van het Poptaslot, je kunt het niet zomaar even huren voor een feestje. Super jammer… 😊.
We hebben een prachtig 400 stuks groot servies van Tichelaar uit Makkum bewonderd, in de tuin staat de oudste enorme paardenkastanje in Nederland in bloei (190 jaar). Het Popta zilver staat te blinken (origineel in het Fries museum), o.a. een waterkan en bijbehorende schaal. In de voogdenkamer staat nog dé stoel van Henricus Popta, waarop Queen Afrodyn werd uitgenodigd plaats te nemen, bij grote uitzondering. Mijn mening is dat ze behalve Queen ook de kleinste en de lichtste van ons is, zodat wel zeker zou zijn dat de stoel het niet zou begeven 😊. Op de logeerverdieping staan o.a. de twee oudste houten bedden van Nederland uit 1520.  Queen Afrodyn wilde zich gelijk onder het dek verstoppen, hetgeen ternauwernood voorkomen werd (nou ja, ze weet zich wel te gedragen hoor 😊 ).
Het is werkelijk een boeiend, prachtig geheel, zéér de moeite waard. Helaas regende het pijpestelen toen we weer buiten waren en begon ook de tijd te dringen, dus hebben we de tuin overgeslagen. Onder geleende Popta paraplu’s zijn we naar het Grauwe Paard gelopen, waar we een gezellige informatieve naklets hadden onder het genot van koffie/thee en enorme stukken appeltaart. Tijdens deze naklets heeft Queen Afrodyn ons nieuwe lid Donna Marlene del Sol geïntroduceerd, aka Aniet Barlinckhoff.  Zij heeft een kijkje gegeven op haar leven tot nu toe.  Het was een fijne middag! 

Hartelijke groet van Vicequeen Grace of Red Hats, Lady of Glencoe

De aankomst van de vrolijke Famkes bij het PoptaslotDe tuinman (Bliksem) Piebe poseert graag met onsAntamea, Donna en Monique wachtend op de slotbewaarderZo ook Margje, Lonny, Vicequeen en Queen, met Donna
Donna Marlene del Sol en MoniqueSlotbewaarder is gearriveerd en neemt Queen mee Marja de Freule van 't Woud bij de rondleidingMargje, Donna Marlena, Freule Marja en Vicequeen Grace
Prachtige gouden bordVicequeen Grace of Red Hats, Lady of Glencoe rust ff uit....en Queen die toestemming kreeg in oeroude stoel te zittenKnusse nazit in Het Grauwe Paard. Was weer topdag!!

Meer albums