Foto's Engelandtrip

Maandag 4 mei 2015

Rye here we come
Op 4 mei zijn zes Famkes met de camper van Vice Queen Lady Grace naar Engeland, East Sussex afgereisd en hebben daar van een fantastische midweek genoten. Onderstaand een prachtig reisverslag van Lady Grace en de bijbehorende foto's komen binnenkort eveneens op de site:

Het was al vroeg vertrekken op maandag 4 mei! Boukje stond om half zeven aan de Bonserdyk en om precies zeven uur konden we de andere Famkes bij McDonald’s opppikken. Alle koffers en tassen met eten gestouwd en vrolijk op weg. De reis naar Duinkerken verliep voorspoedig, Betty lekker relaxt naast mij op de bijrijderstoel en de andere vier Famkes rond de tafel hadden het ook heel gezellig. Boukje, Marja Freule van ‘t Woud, Queen Afrodyn en Gravin Gwendolyn hadden genoeg met elkaar te bespreken. En als Afrodyn zich even door slaap overmand voelde, ging ze lekker achterin de camper op het opgemaakte bedje een tukje doen.... ideaal!

Eenmaal aan boord van de ferry was er een purser die ons helemaal geweldig vond. Diverse malen kwam hij een praatje maken en beloofde zelfs op de terugreis, waarbij hij ook aanwezig zou zijn, om te roepen dat de Red Hats aan boord waren gekomen. Heel aardig! Natuurlijk werd er aan boord even in de winkel rondgekeken en na twee uur varen waren we in Dover, Engeland. De white cliffs werden bewonderd en na ontscheping om vijf uur Engelse tijd trokken we verder naar het huis in Brede.  Het eerste gedeelte van de rit heb ik al honderden keren gedaan, het was weer zeer nostalgisch!

In Brede aangekomen was het afslaan naar het weggetje voor het huis erg smal, maar het lukte en het huis overtrof alle verwachtingen. Het miezerde wat, maar binnengekomen voelden we ons zeer welkom, met twee boeketten verse bloemen op tafel en zagen we een schattig houtkacheltje en zodra die aangestoken was met wat waxinelichtjes rondom zag het er nóg gezelliger uit! Gravin Gwendolyn ontfermde zich direct over het eten en kon na even worstelen met de oven een heerlijke quiche op tafel zetten. Ondertussen had de rest zich in de slaapkamers geïnstalleerd en voelden we ons helemaal thuis.

En dat uitzicht!  Ik ben heel wat gewend in Engeland maar dit was onovertroffen! Het huis zelf was superschoon, van alle gemakken voorzien en heel comfortabel. Bij binnenkomt was er allerlei lekkers voor ons, onder andere een lekkere zelfgebakken lemon drizzle cake en verse eieren van eigen kippen! Een aanrader voor wie eens met een heel gezin naar Engeland wil.

De volgende dag was er een heerlijk uitgebreid ontbijt, alles meegenomen zodat we niet naar de supermarkt hoefden. Want ja, dat was dan weer verspilde tijd.... Lekker douchen en op naar Sissinghurst. Dan kom je wel door de stad Tenterden en ik kon het niet laten om daar te stoppen, aangezien mijn oom daar woonde en ik er zelf ook zes maanden gewoond heb. Mooi stadje, met charityshops waarvan een paar bekeken werden. In de mooie kerk was een fototentoonstelling en baarden wij opzien door onze bijzondere outfit. De fotografe daar aanwezig vond dat we nodig op de foto moesten... haha, voor ons niets nieuws, we poseerden als de routiniers die we zijn. Nog even in het schattige straatje gekeken waar ik gewoond heb, maar de bungalow was er niet meer, plaats gemaakt voor volkstuintjes.

Verder naar Sissinghurst. Dit is waar Vita Sackville West gewoond heeft met haar man Harold Nicolson. Een heel bijzonder stel met een turbulent leven. Zij hebben een prachtige tuin aangelegd en er is veel te zien. Tijdens de lunch daar werd onze Queen, die haar friese sjerp omhad, direct in het Fries aangesproken, zo gaat dat in het buitenland! De weergoden waren ons gunstig gezind. Een straffe wind, maar geen regen. Helaas konden we door die straffe wind niet bovenop de toren kijken, van waaruit je een prachtig gezicht hebt over de omgeving.

Weer thuis heerlijk gegeten, Betty had kaasfondue en een risotto met zalm gemaakt. De chauffeur, ik dus, ging vroeg naar bed om op krachten te blijven, maar de Famkes hebben een gezellige avond gehad!

Woensdag zou het qua weersverwachting de slechtste dag worden dus er werd geopteerd voor een dagje Rye. Dichtbij en ik kan de weg daar wel dromen. Bij het station is het gemakkelijk parkeren met de grote camper en met vliegende wind (hoedjes vasthouden!) liepen we de stad in, beginnende bij enkele charityshops. Dat is zó leuk rondneuzen! Daarna om de hoek naar de oude haven, waar veel antiek- en brocantewinkeltjes zijn. Natuurlijk hebben we die ook allemaal aan een inspectie onderworpen.

Toen het tijd werd voor de lunch zijn we naar de Mermaid Inn gegaan, een van de oudste etablissementen in Engeland. De kelders zijn van 1156 en het is verbouwd in 1420! Er hoort een hele sfeervolle pub bij waar we heerlijke wijn gehad hebben en een lekker broodje. Daarna hebben we de kerk bekeken, de straatjes in de omgeving zijn bijzonder sfeervol. En toen was het shoppen in de hoofdstraat, waar kleren en hoeden gepast werden in diverse winkels. Daarna nog in een English teashop even gezeten aan thee en chocolademelk. En weer op naar huis, waar Boukje na een tijdje een heerlijke bonenschotel van Jamie Oliver op tafel toverde.
Wederom ging de chauffeur weer vroeg naar bed, maar de andere Famkes hebben de wereld doorgenomen met de nodige hilariteit en ernst.

Donderdag was het weer het mooist en vertrokken we naar Hever Castle, waar Anne Boleyn gewoond heeft vóór haar huwelijk met Hendrik VIII. Dat was wel even een eindje rijden, maar als je er bent is het zó de moeite waard! In het kasteel zijn alle kamers te bewonderen. Uiteindelijk was het van de familie Waldorf (ja, die van de hotels) en het is zeer goed onderhouden met prachtig meubilair en schilderijen. Zelfs de kamer met martelwerktuigen hebben we niet overgeslagen. De tuin is spectaculair en we hebben ook hier allemaal weer genoten. We werden nog aangesproken door een mevrouw die zei een Red Hat te zijn uit Hartfordshire. Leden van haar chapter komen naar de Hoot in Amsterdam.

Na een bijzondere terugreis, de chauffeur was even de weg kwijt en de wegen werden steeds smaller......, waren we weer thuis in Brede.   We hebben ons opgetut en vertrokken naar de plaatselijke pub, waar we heerlijk gezeten en gegeten hebben, natuurlijk weer onder grote belangstelling van de plaatselijke bevolking, hahaha.

En na nog een genoeglijke avond was het de volgende dag alweer vertrekken! Onderweg heb ik nog even een paar foto's gemaakt van het huis van mijn grootouders in Hythe, maar we waren mooi op tijd in Dover en de overtocht was vlekkeloos. Helaas was onze vriend de purser toch niet aanwezig......

Belgie was een ramp om doorheen te rijden, een en al file, de ergste natuurlijk bij Antwerpen, maar daar eenmaal voorbij lekker gegeten bij La Place bij Hazeldonk en toen rustig doorkarren naar McDonald’s te Joure. Iedereen was blij daar geliefden weer in de armen te kunnen vallen, het was een lange dag! Boukje bij Johan in Sneek afgeleverd en toen kon de chauffeur ook naar bed.

Ik geloof te mogen zeggen dat we het allemaal een prachtige reis gevonden hebben, ongetwijfeld heeft ieder Famke nog anecdotes waarvan ik geen weet heb of die ik vergeten ben, maar dit was een algemeen overzicht. Het was wat mij betreft helemaal super!

De chauffeur, Vice Queen Lady Grace

Lady Grace heeft haar camper thuis in Sneek RHS versierd!En Afrodyn kon niet kiezen hoe haar voeten te versieren....Deze boot heeft ons van Duinkerken naar Dover gebrachtMarja Freule van 't Woud geniet volop achterin de camper
'Onze' fantastische camper achter 'ons' comfortabele huis Lady Gwendolyn zet prachtige omgeving huis op de fotoHet uitzicht voor ons vakantiehuis....en de Famkes hebben intens genoten van het landschap
Boukje dekt de tafel voor het avondetenEn de Famkes schuiven in relax outfit gezellig aan....De 1e avond heeft Gwendolyn een heerlijk diner bereid...Marja, Freule van 't Woud ontspant bij de houtkachel
....en ook Afrodyn geniet lekker van het niksen!De Famkes in TenterdenHet straatje waar Vice Queen Lady Grace heeft gewoondBezoek aan prachtige tuinen van Sissinghurst.......
....met leuk plekje voor Gravin Gwendolyn om uit te rustenLady Grace, Gravin Gwendolyn en Boukje bij Hever CastleOp achtergrond Hever Castle en Afrodyn poseert with funBetty bewondert outfits Anna Boleyn en haar Hendrik VIII
Queen Afrodyn en Gravin Gwendolyn bij Hever CastleDe Famkes in Tearoom The Gobbler's Inn in Rye.....en .....hebben aan Gravin Gwendyn te zien een serieus gesprek......zo ook aan Betty...
....en aan Boukje........en dan dus aan Marja, Freule van 't Woud ook :-)!De laatste avond hebben we gedineerd in The Red Lion...en had ook Vice Queen Lady Grace reuze schik!!

Meer albums