Foto's Workshop boekbinden in Franeker

Vrijdag 23 februari 2024

Boukje en ik waren ruim op tijd in Franeker en al zoekende naar een parkeerplaats zagen we al enkele rode hoedjes een prachtig historisch pand in de binnenstad van Franeker binnen gaan. Echter, deze Red Hats waren ook te vroeg en we kwamen elkaar tegen in een vlakbij gelegen kringloopwinkel. Daar is nog wat prachtigs gescoord, dus zeer de moeite waard!
Klokslag twee uur kwamen binnen bij Sippie Dijk: Queen Afrodyn, Jonkfrou Nynke fan it Heech Hiem, Tineke, Marja de Freule van ’t Woud,Selcia, Lady of the Caribbean, Marianne Gravin van Wassenaer, Vicequeen Gravin Gwendolyn, Contessa del Baccio, Coos, Monique, Boukje en Vicequeen Grace of Red Hats Lady of Glencoe.
We werden heel hartelijk welkom geheten door Sippie,  die zelfs haar keuken speciaal voor ons had ingericht. Na een uitgebreide uitleg over versnaperingen (vele) en de werking van de wc (😊) kregen we thee en zelfgebakken sticky apple pie. Heerlijk!
Toen begon het echte werk. Allemaal rond een lange tafel staand hadden we de benodigde spullen voor ons. Van drie vellen papier moesten we een katern vouwen, en dat acht maal. Deze katernen werden dwars over onder een vervaarlijk uitziende naaimachine doorgehaald. Na samenwerking en afwisseling hadden we allen acht vastgenaaide katernen. Deze werden tussen klemmen vastgezet, waarna we de rug insmeerden met boekbinderslijm. Terwijl deze droogde hadden we weer even ‘pypskoft’, er werd natuurlijk uitgebreid gebabbeld en gekletst. Inmiddels was de oppas van Sippie’s kinderen ook aanwezig. Zij hielp ook met de hapjes. Ondertussen hadden we allen een stukje stof uitgezocht en werd het kartonnen kaft op de stof vastgelijmd. Dit was wel een precies werkje. Daarna werd het stapeltje katernen op de rug van het boekje geplakt en kon het geheel dichtgevouwen opdrogen .  Nu nog een binnenblad erin en klaar was het boekje!Sippie Dijk heeft een winkel en webshop, Escape the system. Het atelier, de Groene Mode academie, staat vol met wandrekken met de meest prachtige stoffen, ik voelde me er helemaal thuis. Behalve boekbinden geeft ze workshops vloeibare zeep maken, plantaardig stof verven en kleding maken. Er is een handwerktijdschriften uitleen en je kunt er cadeaus en lifestyleproducten kopen. Al met al zeer de moeite waard!

Vicequeen Grace of Red Hats, Lady of Glencoe

Sippie heet de Famkes welkom onder toeziend oog van Lady GraceTineke en Marja de Freule van 't Woud luisteren aandachtig....Vervolgens wordt voor de koffie/thee met gebak gezorgd....en dan zijn we klaar voor start.......
...en beginnen we acht setjes van drie papieren keurig te vouwen...vervolgens worden alle setjes aan elkaar genaaid........en de Vicequeens hebben daar helemaal schik aan.......er zijn talrijke naaimachines dus alle Famkes aan de slag...
...vervolgens een heerlijke theepauze en zit Selcia te schateren...ook Boukje en Monique babbelen gezellig in de pauze.....tijd om de papieren in de kartonnen omslag te lijmen....Ingrid, Coos en Queen zijn druk in de weer met de stof....
Sippie in overleg met Coos over haar prachtige eindresultaat!Geesje,Monique,Marianne,Marja genieten van de nazit met hapjesSippie's 'Groene mode academie' en 'Escape the system'dat is nog niet alles: Sippie heeft 'n multifunctioneel bedrijf!

Meer albums